De stijgende kracht van HR Analytics

Geplaatst op 04 March 2020

Trend 2020

HR-analytics staat ook in 2020 hoog op het trendlijstje. Het vervagen van de grens tussen werk en privé wordt veroorzaakt door digitalisering. Smartphone worden steeds vaker voor privé en zakelijke doeleinden gebruikt en werknemers kunnen werken waar en wanneer ze maar willen, 24/7. De vraag om zelfbesturing, dat medewerkers nog meer regie geeft over het raadplegen en onderhouden van hun eigen data, neemt toe. Uit een benchmark van Visma|Raet blijkt dat 68 procent van de werknemers nog meer regie wil over het raadplegen en onderhouden van hun eigen HR data. Deze behoefte vraagt grote veranderingen van HR betreft procesinrichting en IT. 

Patronen ontdekken en doorbreken 

Door verdergaande digitalisering en automatiseringen van HR processen wordt een bulk aan informatie verzameld (big data) waarop data-analyses uitgevoerd kunnen worden. Naast ruwe data geven HR analytics ook inzicht in realtime informatie. Dit biedt mogelijkheden voor het ontdekken van oorzaken en patronen. Dit ligt ten grondslag aan de voorspellingen over wat er gaat gebeuren. Op basis van de analyses kunnen ontwikkelingen worden geprognosticeerd en kunnen er sneller gerichte, preventieve acties ondernomen worden. Deze informatiegroei vraagt meer expertise op het gebied van HR analytics, echter doet het probleem zich voor dat veel organisaties niet de juiste mensen in dienst hebben die overweg kunnen met de complexiteit van de tools en/of de hoeveelheid data die wordt verzameld. Wanneer het besluit wordt genomen om de investeren in HR analytics moet eerst inzicht worden gecreëerd in de huidige analytics mogelijkheden en een analytics team worden opgesteld. Meestal is het een optie om een intern HR analytics team op te stellen in combinatie met andere bedrijfsunits of externe partners. Zorg dat het management zo vroeg mogelijk betrokken is bij het project, aangezien het zonder hulpmiddelen van hen uit onmogelijk wordt en zorg voor de juiste HR- en juridische expertise. 

Voorspelling voor HR

Het belang van optimaal gebruik van data en analytics tools blijft groeien. E-HRM zorgt ervoor dat meer processen automatisch verlopen en bedrijven operationele HR werkzaamheden uitbesteden. HR kan zich daardoor focussen op een meer strategische rol waarbij de afdeling is voorzien van analisten. Wanneer organisaties gebruik gaan maken van strategische-, en voorspellende data-analyse, neemt de kwaliteit en waarde van beslissingen toe. Het biedt de organisatie naast subjectieve (menselijke interpretatie) ook objectieve gegevens voor het bepalen van de richting en de strategie. Door de meer strategische rol kan HR een grote bijdrage leveren aan het succes en uitvoering van de organisatiestrategie. Echter moet HR hard werken om werknemers te helpen om te gaan met deze digitale ontwikkelingen. Trainingen en bijscholing moeten ervoor zorgen dat werknemers de digitale kansen op de werkvloer maximaal benutten.

Benieuwd welke meerwaarde HR-analytics voor jouw organisatie kan hebben? Neem vrijblijvend contact op met Roger Horz via 0172 – 51 99 00 of advies@phocus.nl.

 

 

Bronnen: Visma & Sympa 

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl