Een schokkend aantal recruiters geeft toe bevooroordeeld te zijn t.o.v kandidaten met opzichtige tattoos.

Geplaatst op 02 May 2018

Een schokkend aantal recruiters geeft toe bevooroordeeld te zijn t.o.v kandidaten met opzichtige tattoos.

20 maart 2018

Mag je een boek beoordelen aan de hand van de omslag? Volgens een nieuw rapport heeft het nemen van snelle beslissingen ten opzichte van werkzoekenden die puur gebaseerd zijn op hun uiterlijk, invloed op je talentmarges.

Uit onderzoek van LinkedIn is gebleken dat 60% van de recruiters vindt dat vooroordelen tegen tatoeages in de loop der jaren is afgenomen; echter, negen van de tien werkgevers denken dat de tatoeages van een kandidaat hun loopbaanontwikkeling zou kunnen beperken.

Nog eens 75% van de ondervraagden denkt dat het algemene imago van een kandidaat een grote rol speelt in het wervingsproces, terwijl 88% denkt dat een tatoeage hun kansen zou kunnen beperken.

Vier van de tien rekruteringsprofessionals gaven toe dat ze een goed passende kandidaat wel eens hebben afgewezen omdat ze een opvallende tatoeage hadden.

Toen ze werden ondervraagd over hun tattoo-vooroordelen, zei 47% dat dit kwam door een intolerantie binnen de arbeidsmarkt, terwijl 46% zei dat het hebben van een tattoo overkomt als een gebrek aan professionaliteit.

Het lijkt er echter op dat veel werkzoekenden zich niet bewust zijn van deze potentiële discriminatie, waarbij vier van de vijf (80%) kandidaten ervan overtuigd zijn dat ze nooit zijn afgewezen vanwege hun zichtbare tatoeages, terwijl meer dan een derde (34%) zeiden dat ze niet dachten dat een tatoeage hun carrière in de weg zou staan.

Ondanks deze vooringenomenheid weten veel talentenprofessionals dat deze houding nadelig is voor het recruiten van het juiste talent. 82% van de ondervraagden zegt dat discriminatie van fysiek imago ervoor zorgt dat bedrijven toptalent mislopen.
Het is bemoedigend om te zien dat zoveel talentprofessionals actieve stappen ondernemen om deze vooringenomenheid te verminderen en meer zelfexpressie op de werkplek te stimuleren.

Recruiters zijn van mening dat het voeren van “slimme” wervingsprocessen een goede manier zal kunnen zijn om fysieke vooroordelen te verminderen. Op de vraag welke methoden het meest gunstig zijn voor het verminderen van de vooroordelen, kwamen telefonische interviews bovenaan met 32%. Het integreren van technologie in het wervingsproces bleek ook populair, waarbij meer dan een kwart (28%) beweerde dat virtuele realiteitsbeoordelingen zouden helpen, en een vijfde (21%) zei dat screening van kandidaten via bots de bias zou verminderen.

“Nu we zien dat AI-tools steeds vaker worden opgenomen in de wervingsprocessen, hopen we dat recruiters een deel van de menselijke bias uit het proces zal kunnen laten verdwijnen, zodat ze zich kunnen gaan richten op het beoordelen van het kandidaat-potentieel aan de hand van de belangrijkste zaken.” Aldus Rebecca Drew van LinkedIn.

Bronnen:

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl