Meerderheid HR-professionals vindt dat muziek op het werk motiveert

Geplaatst op 02 May 2018

Meerderheid HR-professionals vindt dat muziek op het werk motiveert

08 september 2017

Meer dan de helft (57%) van HR-professionals vindt dat muziek op het werk motiveert, blijkt uit onderzoeksresultaten uit de UK die gisteren gepubliceerd zijn door LinkedIn en Spotify.
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 49% van de HR-professionals muziek op het werk als kalmerend ervaart en 40% er creatiever van wordt.
Ed Sheeran komt als “meest gepaste artiest om naar te luisteren op het werk” op de 1e plek met 49% van de stemmen.
Coldplay met 28% op nummer 2 en met 19% op de derde plek Bruno Mars. Eminem wordt blijkbaar het minst gewaardeerd.
Popmuziek wordt als het meest populaire muziekgenre gezien (55%). Rapmuziek is het minst populair.
Maar natuurlijk zijn er ook mensen die liever geen muziek luisteren terwijl ze aan het werk zijn (16%). Klassieke muziek krijgt 18% van de stemmen.

Productiviteit wordt als de hoofdreden genoemd om naar muziek op het werk te luisteren.
Ook werd er aangegeven dat medewerkers muziek gebruiken om het geluid van collega’s te verdoezelen.
1 op de 10 mensen, zo blijkt uit het onderzoek, veroordeeld andere collega’s om zijn/haar muzikale voorkeur. 17% van de onderzochten geeft aan het asociaal te vinden om je muzieksmaak op te dringen bij je collega’s. Alleen zou maar 8% van de mensen daar ook daadwerkelijk een punt van maken.

In het algemeen is er genoeg ruimte voor muziek op de werkvloer. Maar er zijn nog steeds veel mensen die op hun werk niet naar muziek mogen luisteren. Het wordt gezien als iets dat je maar in je vrije tijd doet, omdat het juist zou afleiden van werk.
De Katholieke Universiteit Brabant heeft onderzoek gedaan naar de effecten van muziek luisteren op kantoor en stuitte op een aantal nadelen van het luisteren naar muziek tijdens werk. Volgens de studie is stilte belangrijk bij het kunnen onthouden van dingen. Bovendien neemt het plezier van het luisteren naar muziek af, naarmate je concentratie ook verder afneemt. Dus als je een ingewikkelde klus moet klaren, kun je jouw muziek beter even uitzetten, maar dat is natuurlijk niet mogelijk als je met meerdere collega’s in een open ruimte werkt. Sommige bedrijven lossen dit op door speciale stilte ruimtes te creëren. Het is dus zeker van belang voor HR om er over na te denken hoe je met het luisteren van muziek binnen jullie bedrijf wilt omgaan.

Als je naar muziek luistert via oordopjes of een headset mis je veel van wat er verder op kantoor gebeurd. Sommige collega’s vinden het zelfs asociaal als je met oordopjes achter je bureau zit. Met z’n alle naar de afdelingsradio luisteren is ook geen goed idee. De positieve effecten van muziek verdwijnen als je de ‘verkeerde’ muziek luistert.

Spotify kan een oplossing zijn. Je kan een afspeellijst samen met je collega’s maken of een bestaande uitkiezen.
PHOCUS heeft ook een afspeellijst samengesteld op Spotify. We zouden het fijn vinden als jij hem met ons verder kan afmaken zodat we tot de ultieme ophetwerkmuziek afspeellijst komen. Bekijk de lijst hier.

Bronnen:

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl