Nederland behaald de 9e plek op de GTCI-ranglijst

Geplaatst op 02 May 2018

Nederland behaald de 9e plek op de GTCI-ranglijst

16 maart 2018

Global Talent Competitiveness index, oftewel de GTCI is buiten een mooi woord voor galgje, een manier om erachter te komen hoe goed een land scoort op het gebied van talent ontwikkeling.

Het rapport, eind januari gepubliceerd door INSEAD, de Business School for the World, in samenwerking met de Adecco Group en Tata Communications, is een uitgebreide jaarlijkse benchmarking die meet hoe landen en steden talent laten groeien, talent aantrekken en talent behouden. Het is een unieke hulpbron voor beleidsmakers om inzicht krijgen in het beeld van mondiaal talentconcurrentie en biedt de mogelijkheid strategieën te ontwikkelen om hun concurrentievermogen te vergroten.

Volgens de GTCI doet Nederland het goed op het gebied van talentontwikkeling. We staan dit jaar op plek 9, een verbetering ten opzichte van vorig jaar toen Nederland de 11e plaats haalde. Amsterdam is de hoogst scorende Nederlandse stad in de index en staat wereldwijd op de 11e plaats.

De top van de lijst van landen wordt bezet door Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten. Van de steden staan Zurich, Stockholm en Oslo in de top 3.
Er zijn 119 landen onderzocht en 90 steden.

Over het algemeen blijven Europese landen de GTCI-ranglijst domineren, met 15 landen die de top 25 hebben weten te halen. Uit de editie van dit jaar bleek ook dat de landen in de top 10 een belangrijk kenmerk delen: ze hebben allemaal een goed ontwikkeld onderwijssysteem, welke sociale en samenwerkingsvaardigheden biedt die nodig zijn voor inzetbaarheid in de huidige arbeidsmarkt.
Verder zijn er nog een heel aantal andere kenmerken die de hoogst scorende landen gemeen hebben. Zo moet het strategische personeelsbeleid gericht zijn op diversiteit en er moet samenwerking zijn tussen mensen met verschillende persoonlijkheden, kennis, ervaringen en perspectieven. Het personeelsbeleid moet een combinatie zijn van flexibiliteit en sociale bescherming.

Waar score wij goed in
In het opleiden van talenten is Nederland ‘de beste van de wereld’, aldus het rapport. Nederland scoort goed met de kwaliteit van het onderwijs en met het bij- en omscholen van werknemers. Ook zijn de leefomstandigheden hier goed en is Nederland een tolerant land.

Minder goede score
Dat Nederland niet hoger op de ranglijst terecht is gekomen komt omdat we volgens de onderzoekers achterblijven in het aantrekken van buitenlandse talenten. Ook is er nog zeker ruimte voor verbetering op de arbeidsmarkt. Helaas scoort Nederland zeer laag op de regels voor inhuren en ontslag van werknemers.
Wat gelijkheid tussen mannen en vrouwen betreft, heeft Nederland ook nog wat te verbeteren. Hoewel er veel kansen zijn voor vrouwen in leiderschapsfuncties (we staan daarmee op plek 20) is er een dissonantie met de andere cijfers. Als het gaat om vrouwelijke afstudeerders staat Nederland op de 55e plaats. En wat de gelijkheid van salaris betreft, doen we het ook niet echt goed: 89e plek van de 119 onderzochte landen.

Er is duidelijk nog ruimte voor verbetering en wie weet zijn we volgend jaar weer gestegen op de ranglijst!

Klik hier om naar de GTCI 2018 infographic te gaan.

Heb jij talent nodig op HR en/of Salaris gebied? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij vinden altijd een passende oplossing voor uw vraagstukken.

Bronnen:

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl