Moet ik wel of niet mijn PDL behalen als interim salarisadministrateur?

Moet ik wel of niet mijn PDL behalen als interim salarisadministrateur?

Veel opdrachtgevers geven bij ons aan dat ze het belangrijk vinden dat interim salarisadministrateurs in het bezit zijn van het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL). We bespreken dan ook regelmatig of het wel of niet vereist is voor een bepaalde interim opdracht. De opleiding biedt opdrachtgevers de garantie dat je als salarisadministrateur bepaalde competenties hebt ontwikkelt en kennis hebt opgedaan. Aan de andere kant zijn er veel interim salarisadministrateurs die al jaren werkzaam zijn als payroll professional en die hun kennis en ervaring op hebben gedaan in de praktijk. Er zijn verschillende belangrijke argumenten waarom je als interim salarisadministrateur wel je PDL zou moeten behalen. We nemen ze graag met je door en geven daarbij ons advies.

Wat is het Praktijkdiploma Loonadministratie?

Het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) is een opleiding voor salarisadministrateurs, waarin je je competenties en kennis verder ontwikkelt. Je ontwikkelt vaardigheden om een efficiënte loonadministratie op te zetten, krijgt inzicht in de huidige wet- en regelgeving, leert hoe deze toe te passen en hoe om te gaan met verschillende softwaresystemen. In de cursus komen onder andere onderwerpen aan bod als:

  • opstellen van loonstroken en het uitvoeren van loonmutaties
  • verwerken van verlof- en verzuimregistratie
  • berekenen van loonheffingen en sociale premies
  • aanmaken en bijhouden van personeelsdossiers
  • opstellen van loonaangiften en het verzorgen van de aangifte loonheffing
  • toepassen van cao’s en wet- en regelgeving op het gebied van loonadministratie
  • gebruik van verschillende salarisadministratie Software als AFAS, SAP, ADP, NMBRS en Loket

Een signaal naar de opdrachtgever

Het behalen van het PDL is een sterk signaal naar werkgevers en opdrachtgevers dat een salarisadministrateur zich heeft gespecialiseerd in loonadministratie en daarom beter in staat is om taken en verantwoordelijkheden efficiënt en correct uit te voeren. Dit kan bijdragen aan meer erkenning en waardering binnen een organisatie en kan leiden tot grotere professionele groei- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Brede basis van kennis over de wet- en regelgeving

Het PDL biedt een brede basis van kennis over de wet- en regelgeving rondom loonadministratie. Hierdoor kan een salarisadministrateur zich beter bewust zijn van de mogelijke risico’s en verantwoordelijkheden en deze proactief aanpakken.

Onderscheiden van andere sollicitanten

Nog een reden om het PDL te behalen is dat het een salarisadministrateur helpt zich te onderscheiden van andere sollicitanten of zzp-ers in de arbeidsmarkt. Het toont aan dat een salarisadministrateur zich heeft verdiept in de specifieke eisen van de loonadministratie en daarom in staat is om aan de wensen van werkgevers te voldoen.

Een solide basis

In het algemeen is het behalen van het PDL een slimme keuze voor een salarisadministrateur, omdat het kan bijdragen aan een betere kwaliteit van werk, meer erkenning, waardering en grotere professionele groei- en ontwikkelingsmogelijkheden. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel. Wanneer jij al meer dan tien jaar werkervaring als salarisadministrateur hebt, dan zul je het vak vast onder de knie hebben en zijn opdrachtgevers sneller geneigd je kennis, vaardigheden en expertise te erkennen. Wanneer je echter een beginnend salarisadministrateur bent, net als interim professional start of nog niet over jarenlange ervaring in de praktijk beschikt, dan is het behalen van de PDL belangrijk. Je toont ermee aan dat je over een solide basis beschikt op het vlak van salarisadministratie, waarmee je het vertrouwen van de opdrachtgever wint.

Vanuit de opdrachtgever gezien

Het bezit van een PDL kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een kandidaat voor een vaste of interim payroll functie. Zeker wanneer er puur op basis van het CV wordt geselecteerd wie er worden uitgenodigd op gesprek. Ondanks het gegeven dat er tegenwoordig vaak aanvullende informatie wordt gestuurd door bemiddelingsbureaus en recruiters, zijn er veel opdrachtgevers die de eerste selectie enkel op basis van het CV doen. Om deze reden is het een waardevolle aanvulling op je CV. Bovendien weerspiegelt het dat je leergierig bent, over en bepaald kennisniveau beschikt en dat je ambitieus bent als interim salarisadministrateur.

Ons advies is om het PDL te behalen als je wilt werken als interim salarisadministrateur of als je wilt groeien in je huidige functie. Het kan je helpen om je carrièremogelijkheden te vergroten en je kwalificaties te verbeteren. Wil je graag weten waar je deze cursus kunt volgen of in gesprek met PHOCUS over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend (advies)gesprek. PHOCUS leert jou graag kennen!

Kennismaken?

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

Waar kunnen we jou bij ondersteunen?
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Recente kennisartikelen

De Wet DBA: schijnzelfstandigheid voorkomen als zzp’er? Zo pak je het aan!

Ben je zzp’er? Zo voorkom je schijnzelfstandigheid! Met onze checklist en praktische tips voorkom je risico’s en boetes voor je opdrachtgever. Neem contact met ons...
Salarisadministratie HR Professionals
Lees meer

De Wet DBA: veilig zzp’ers inhuren? Voorkom boetes en naheffingen

Huur jij zzp’ers in? Met onze checklist en praktische tips voorkom je schijnzelfstandigheid, risico’s en boetes. Neem contact met ons op om direct advies...
Salarisadministratie HR Opdrachtgevers
Lees meer

HR-trends voor 2025

HR-trends voor 2025. De verwachtingen en prioriteiten van werknemers veranderen voortdurend. Dit leidt tot nieuwe HR-trends en ontwikkelingen waarmee organisaties talent kunnen aantrekken, ontwikkelen...
HR Opdrachtgevers
Lees meer