Hoe start ik als zzp salarisadministrateur?

Hoe start ik als zzp salarisadministrateur?

In onze vorige blog hebben wij de vervolgstappen voor jouw carrière in de salarisadministratie op een rij gezet. Na jaren van ervaring als salarisadministrateur kan het zijn dat je toe bent aan een volgende stap in jouw loopbaan. Wil je de sprong wagen naar een bestaan als zzp salarisadministrateur? Spannend, want daar komt natuurlijk veel bij kijken. Hoe pak je dit aan en wat moet er allemaal geregeld worden? In dit artikel gaan wij daar dieper op in.

Bouw aan je cv als zzp salarisadministrateur

Welke ervaring heb je inmiddels en wat kun je? Hoe beoordeelt een werkgever jouw kennis en ervaring? Wat je cv vooral moet bevatten is relevante informatie over jouw ervaring binnen de salarisadministratie. Denk hierbij aan de soort organisaties waar je hebt gewerkt als salarisadministrateur, het aantal verloningen die je draaide, de salarissoftware en cao’s waar je mee werkte en of je bijvoorbeeld implementaties van salarispakketten hebt doorgevoerd. Onderschat ook de waarde van relevante opleidingen niet, uiteraard mogen Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) en Vakopleiding Payroll Services (VPS) niet ontbreken!

Zorg dat je op LinkedIn zichtbaar bent als zzp salarisadministrateur

Tegenwoordig is een LinkedIn profiel onmisbaar, zeker wanneer je als interim salarisadministrateur aan het werk gaat. Een LinkedIn profiel is gratis en biedt je de mogelijkheid om jouw cv online te profileren. Op die manier is het voor jouw (groeiende) netwerk zichtbaar wat jij kunt en kunnen geïnteresseerde recruiters van organisaties contact met je opnemen voor interessante opdrachten. Vergeet daarbij niet duidelijk te vermelden dat je werkt als zelfstandig salarisadministrateur en open staat voor uitdagende interim opdrachten als zzp salarisadministrateur.

Daarnaast profileren ook organisaties zich uitgebreid op LinkedIn; wanneer je deze organisaties volgt blijf je meteen op de hoogte van nieuwe opdrachten voor jou als zzp salarisadministrateur. Ook PHOCUS is actief op LinkedIn en wij plaatsen regelmatig nieuwe opdrachten. Wie weet haal je via LinkedIn jouw eerste opdracht als interim salarisadministrateur binnen!

Zorg voor een sterk netwerk in de wereld van salarisadministratie & lT

Dit punt gaat eigenlijk verder op het vorige punt. Uiteraard kun je via LinkedIn bouwen aan je netwerk, maar ook buiten de online wereld zijn er genoeg waardevolle contacten te leggen. Personeelsbemiddelaars met interim opdrachten in de salarisadministratie ontvangen graag jouw cv en kunnen je wellicht helpen aan een nieuwe opdracht. Verder geldt dat je mensen in je directe omgeving vooral moet vertellen dat je als zelfstandig salarisadministrateur bent begonnen. Je weet nooit waar mond tot mond reclame toe leidt. Bezoek daarnaast ook beurzen, evenementen en congressen in het vakgebied van salarisadministratie. Vaak steek je hier nog wat van op, denk bijvoorbeeld aan de Actualiteitendag van PHOCUS en 2Xplain, maar bovenal geeft het je de kans contacten te leggen met recruiters van interessante organisaties. Zorg er in ieder geval voor dat je weet wat je kunt, wat jou onderscheidt van andere salarisadministrateurs en in welke omgevingen jij uitblinkt.

Regel de praktische zaken om aan de slag te gaan als zzp salarisadministrateur

Dit geldt voor iedereen die aan de slag gaat als zzp’er. Het is wettelijk verplicht je in te schrijven als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel, als zzp salarisadministrateur kies je dan vaak voor een eenmanszaak. Na inschrijving ontvang je een bewijs van inschrijving, een KVK-nummer en een btw-nummer. Hier wordt door opdrachtgevers vrijwel altijd om gevraagd. Daarnaast zijn er een aantal verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten, denk hierbij aan een Bedrijfsaansprakelijkheid- en Beroepsaansprakelijkheidsverzekering, je pensioen en een verzekering voor eventuele arbeidsongeschiktheid.

Wat word je uurtarief als zzp salarisadministrateur?

Een lastig punt wanneer je begint als interim salarisadministrateur is het bepalen van je uurtarief. Dit moet niet zo hoog zijn dat het onmogelijk wordt om opdrachten binnen te halen, maar uiteindelijk moet je er wel van kunnen leven. De eerste vraag is dus hoeveel je per maand netto over wil houden. Van je tarief gaan tenslotte nog belasting en zakelijke kosten af. Probeer er daarnaast achter te komen wat concurrent-salarisadministrateurs per uur vragen. Verder is het belangrijk om te bepalen of jouw tarief inclusief of exclusief reiskosten is. Onthoud daarnaast dat je in de toekomst je tarief altijd kan bijstellen, afhankelijk van jouw toenemende ervaring en vraag en aanbod in de markt.

Wil je advies bij het vaststellen van jouw uurtarief? PHOCUS is jou hierbij graag van dienst.

Durf jij het aan als interim salarisadministrateur?

PHOCUS heeft regelmatig interim opdrachten voor salarisadministrateurs. Ga jij aan de slag als zelfstandig salarisadministrateur? Wellicht kunnen wij je dan helpen aan je eerste opdracht! Meer weten? Lees dan de ervaringen van Petra en Naomi , die hun eerste opdracht via PHOCUS vonden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Wij staan altijd open voor een vrijblijvend (kennismakings)gesprek!

Kennismaken?

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

Waar kunnen we jou bij ondersteunen?
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Recente kennisartikelen

De Wet DBA: schijnzelfstandigheid voorkomen als zzp’er? Zo pak je het aan!

Ben je zzp’er? Zo voorkom je schijnzelfstandigheid! Met onze checklist en praktische tips voorkom je risico’s en boetes voor je opdrachtgever. Neem contact met ons...
Salarisadministratie HR Professionals
Lees meer

De Wet DBA: veilig zzp’ers inhuren? Voorkom boetes en naheffingen

Huur jij zzp’ers in? Met onze checklist en praktische tips voorkom je schijnzelfstandigheid, risico’s en boetes. Neem contact met ons op om direct advies...
Salarisadministratie HR Opdrachtgevers
Lees meer

HR-trends voor 2025

HR-trends voor 2025. De verwachtingen en prioriteiten van werknemers veranderen voortdurend. Dit leidt tot nieuwe HR-trends en ontwikkelingen waarmee organisaties talent kunnen aantrekken, ontwikkelen...
HR Opdrachtgevers
Lees meer