Compensatie transitievergoeding

Update transitievergoeding: compensatie aanvragen kan vanaf 1 april

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers een compensatie bij UWV aanvragen voor de betaalde transitievergoeding voor een langdurig arbeidsongeschikte werknemer. Als een werknemer meer dan 2 jaar ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. De werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding.

Wat houdt compensatie transitievergoeding in?
Heb je als werkgever, na 1-7-2015, de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer na 2 jaar beëindigd en daarbij transitievergoeding betaald aan de werknemer? Dan kun je vanaf nu, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking komen voor een compensatie van deze betaalde transitievergoeding.

Voorwaarden voor de compensatie
Voor het aanvragen van de compensatie gelden alle volgende voorwaarden:

– De arbeidsovereenkomst is (gedeeltelijk) beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

– De werknemer is ziek uit dienst gegaan.

– De werkgever betaalde een transitievergoeding bij uitdiensttreding aan de werknemer.

Indien een werknemer een vervroegde IVA krijgt en aan de bovenstaande 3 voorwaarden voldoet, heeft de werkgever ook recht op compensatie van de betaalde transitievergoeding.

Hoogte van de vergoeding:
Als werkgever en werknemer een lagere transitievergoeding overeenkomen dan in de wet staat, is ook de compensatie lager. Verder gelden de wettelijke regels voor de transitievergoeding, waarvoor ieder jaar een wettelijk maximumbedrag wordt bepaald. Wettelijke rente en werkgeverspremies worden niet vergoedt.

Aanvraag compensatie transitievergoeding
De compensatie kan worden aangevraagd tot

– 30 september 2020 als de transitievergoeding is betaald voor 1-4-2020.

– binnen 6 maanden na betaling van de transitievergoeding indien deze is betaald na 1-4-2020.

Per 1 april staat het formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’ online op het werkgeversportaal. Voor het aanvragen log je in op het werkgeversportaal met eHerkenning. Hiervoor heb je een machtiging nodig voor de dienst “Ontslag/Indienen ontslagaanvraag”

Bij de aanvraag zijn volgende documenten verplicht:

– Arbeidsovereenkomst

– Bewijs einde arbeidsovereenkomst

– Berekening transitievergoeding en loonstroken

– Bewijs dat transitievergoeding is betaald en op welke datum

De beoordeling van de aanvraag hangt af van de einddatum van het opzegverbod wegens ziekte van de werknemer. Is deze geëindigd voor 1-4-2020 dan moet het UWV binnen 26 weken een beslissing nemen, in andere gevallen moet dit binnen 8 weken.

Vragen over de compensatie transitievergoeding of kunnen wij helpen bij de aanvraag of de gehele aanvraag verzorgen? Neem dan contact met ons op!

Kennismaken?

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

Waar kunnen we jou bij ondersteunen?
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Recente kennisartikelen

De beste HR Podcasts

In een vakgebied dat voortdurend in ontwikkeling is, is het voor HR-professionals essentieel om op de hoogte te blijven van trends, nieuwe technologieën en...
HR Professionals
Lees meer

Hoe werf je een interim salarisadministrateur?

Hoe werf je een interim salarisadministrateur? Heb jij een interim salarisadministrateur nodig? Ben je voor jouw organisatie op zoek naar een tijdelijke salarisadministrateur die...
Salarisadministratie Opdrachtgevers
Lees meer

Ontmoet PHOCUS: Innovatie en Expertise in HR en Salarisadministratie

‘PHOCUS MOET EEN NO-BRAINER ZIJN’ Roger Horz (rechts op de foto) en Jan Bosman (links op de foto) zijn sinds 1 januari 2024 compagnons...
Salarisadministratie Opdrachtgevers
Lees meer