Werknemers vragen werkgevers om hulp bij check van loonstrook

Ruim vier op de tien werknemers vragen werkgever weleens om hulp bij checken van loonstrook

Ruim 92% van de Nederlanders controleert met enige regelmaat of hun loonstrook wel klopt. Dit komt naar voren uit een marktonderzoek van Panelwizard in opdracht van Nmbrs – leverancier van HR- en payrollsoftware.

Hieruit blijkt ook dat ruim vier op de 10 werknemers wel eens hun werkgever om hulp vragen bij het checken van hun loonstrook.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim vijfhonderd Nederlandse medewerkers van 20 jaar en ouder, die in loondienst zijn bij bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb).

De helft van de onderzochten controleert vooral de loonstrook om te controleren of de loonstrook wel overeenkomt met hun arbeidsovereenkomst. Hierbij zoekt een kwart naar informatie over hun loonstrook op internet.

Ruim zes op de tien werknemers ontvangen zijn of haar loonstrook digitaal. Een vijfde ontvangt de loonstrook (ook) op papier. Ruim een kwart kan zijn of haar loonstrook zelf inzien door in te loggen op een website of portal.

Loonstrook moet begrijpelijker
Ruim een derde van de ondervraagden geeft aan dat men het controleren van de loonstrook ingewikkeld vindt. Uit het onderzoek blijkt dat sommige werknemers graag zouden zien dat de loonstrook begrijpelijker wordt, dat het resterende aantal vakantiedagen wordt vermeld of dat er per post een uitleg te vinden is. Recentelijk pleitten werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland voor een ‘eerlijke loonstrook’ waarop de totale loonkosten van de werknemer expliciet vermeld staan. Volgens hun weten veel werknemers niet dat werkgevers bijvoorbeeld de meeste zorgkosten van hun werknemers betalen, of welke premies de werkgever allemaal betaalt voor pensioen en sociale zekerheid.

Blik op loonstrook
Driekwart van de ondervraagden (76 procent) vertrouwt erop dat de loonstrook klopt. Ondanks het vertrouwen in de loonstrook geeft zo’n zeventig procent aan de loonstrook wel te bekijken nadat het salaris is gestort.

De volgende momenten geven werknemers een reden om hun loonstrook erbij te pakken:

  • na salarisverhoging (96 procent);
  • als er vakantiegeld moet worden gestort (89 procent);
  • bij aangifte van inkomstenbelasting (85 procent);
  • als men een huis wil kopen (85 procent); of
  • als er onderhandeld wordt over de hoogte van het salaris (84 procent).

Kennismaken?

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

Waar kunnen we jou bij ondersteunen?
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Recente kennisartikelen

Transitievergoeding bij ontslag: wat je als HR- of salarisadministrateur moet weten

Wat moet je als HR-professional of salarisadministrateur regelen bij ontslag? Een van de belangrijkste zaken is de transitievergoeding. Sinds 1 januari 2020 heeft elke...
Lees meer

Nieuwe Zelfstandigenwet in de maak: wat betekent dit voor jou als zzp’er of opdrachtgever?

Er ligt een nieuw wetsvoorstel op tafel dat van groot belang is voor zzp’ers én hun opdrachtgevers: de Zelfstandigenwet. Deze wet is een initiatief...
Salarisadministratie Professionals
Lees meer

“Met Jan kunnen we lezen en schrijven” – Colette Nobel en Jan Knipmeyer vertellen over de uitstekende samenwerking tussen hen, STEF en PHOCUS

Succesvolle systeemintegraties onder leiding van Jan Knipmeyer Bakker Logistiek werd in 2024 overgenomen door STEF. STEF is specialist in transport, logistiek op het gebied...
Salarisadministratie Opdrachtgevers
Lees meer