Overdrijven op je CV. Kan Blockchain de oplossing bieden?

Geplaatst op 02 May 2018

Overdrijven op je CV. Kan Blockchain de oplossing bieden?

12 februari 2018

Noem het overdreven of verdraaien van de waarheid, het feit is dat veel mensen op hun CV liegen. Voor recruiters en werving/selectiemanagers is het probleem zo wijdverbreid dat, tot op zekere hoogte, er al eigenlijk vanuit wordt gegaan dat er standaard gelogen of overdreven wordt op een CV.

Maar hoeveel wordt er gelogen op een CV? Een recent onderzoek in Amerika heeft aangetoond dat 85% van de HR-professionals wel eens een leugentje heeft ontdekt op een CV. 5 jaar geleden was dat nog 66%.
46% van de werknemers gaven aan dat ze wel iemand kennen die gelogen of overdreven heeft op zijn/haar CV. De meest voorkomende leugens hebben te maken met ervaring, taken, opleiding en dienstbetrekking.

Waarom liegen?
Sommige denken dat de reden voor al deze leugens te maken heeft met de automatisering en robotisering van de systemen die gebruikt worden om CV’s te screenen om zo een selectie te kunnen maken. Grote bedrijven die honderden reacties binnen krijgen op een vacature zijn genoodzaakt zich te wenden tot technologie om door de CV’s heen te kunnen komen.
Maar kandidaten zijn in de loop der tijd niet achtergebleven in hun ontwikkeling. Ze realiseren zich terdege dat je CV misschien wel helemaal nooit bij een mens terecht komt, wanneer het systeem vraagt om een werkervaring van 2 jaar en jij op je CV aangeeft 1 jaar en 11 maanden ervaring te hebben. Vandaar dat je je CV een klein beetje aanpast zodat je ten minste door de software selectie heen komt.
Met andere woorden: De technologie die het makkelijker heeft gemaakt om te selecteren heeft je nu geholpen om ondergekwalificeerd personeel te selecteren.

Je hebt er tijd mee verdient door de voorselectie niet te hoeven doen en nu ben je die tijd aan het besteden om de CV’s te controleren op waarheid.

Wanneer technologie bij recruitment wordt gebruikt is verificatie bij een 3e partij dus eigenlijk noodzakelijk.

Dit is waar Blockchain om de hoek komt
Blockchain, de nieuwste ontwikkeling in de HR-wereld. Blockchain zelf is niet erg nieuw maar het begint langzamerhand ook zijn weg te vinden in de wereld van HR.

Je bent niet alleen als je nog niet precies weet wat Blockchain is. Een korte uitleg;
Het geeft je toegang tot goederen, diensten of informatie, direct vanuit de bron zonder dat er een 3e partij nodig is. Zie het als eten online bestellen bij een restaurant en niet via een verzamelwebsite die extra kosten doorberekend.
Hier een kort filmpje met een uitleg over blockchain

Wanneer we praten over een CV, dan kan je de Blockchain technologie toepassen om het merendeel van de overdrijvingen op een CV te ondervangen. Scholen kunnen diploma’s plaatsen. Werkgevers kunnen data en functietitels delen en zo kunnen allerlei mensen of bedrijven informatie beschikbaar stellen. Kandidaten kunnen vervolgens toestemming geven aan een recruiter om hun persoonlijke gegevens in te mogen zien.

Natuurlijk kan Blockchain niet alle overdrijvingen of leugens in een CV voorkomen, maar het zal wel drastisch frauduleuze punten doen verminderen en een werkgever helpen een veel nauwkeuriger beeld te krijgen van een kandidaat.

Eerste stapjes
Blockchain staat voor wat betreft HR nog in de kinderschoentjes. Niet alleen voor HR, maar eigenlijk voor alle mogelijke toepassingen. De eerste concrete Blockchain komt van de Bitcoin. De bedenker van de Bitcoin had namelijk een manier nodig om zonder een centrale bank munten over te kunnen maken. Dat concept bleek echter bruikbaar voor veel meer toepassingen. De toekomstige mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan digitale paspoorten, een kadaster of een pensioen waarbij je zelf kan beleggen. Zorgverlening en Universiteiten of de Belastingdienst. Aan Blockchain hypotheken wordt zelfs al gewerkt. Notarissen zullen niet meer nodig zijn. Ga zo maar door..

Om het toepasbaar te maken op het gebied van HR moet er eerst voor gezorgd worden dat het op vele vlakken gebruikt gaat worden. Wanneer scholen, Universiteiten, werknemers etc. allemaal gebruik gaan maken van Blockchain, dan pas zal het toepasbaar worden voor HR. Iedereen zou moeten inspelen op deze ontwikkeling.

Blockchain-technologie, de grootste innovatie sinds Internet
Prins Constantijn heeft in 2017 tijden de “Blockchain Future of Trust”-bijeenkomst aangegeven dat je het moet vergelijken met de situatie van de beginjaren van het internet in de jaren 90. Met zijn hypes, bubbels en fouten. “Maar na afloop blijven de echte sieraden over, de nieuwe Googles en Amazons.” aldus Prins Constantijn.

Hoe het toegepast gaat worden in de wereld van HR is dus nog even afgewachten, maar het kan maar al te goed de nieuwe fase zijn die HR zal gaan betreden. De voordelen zullen meer zijn dan alleen maar “tijdbesparing”. HR zou zich eindelijk kunnen focussen op de meer belangrijke en strategische aspecten van het vakgebied, zoals betrokkenheid van werknemers, ontwikkeling en het behouden van personeel.
Blockchain zal dus niet alleen de manier van hoe we personeel aannemen veranderen, maar de hele bandbreedte van de toepasbaarheid van HR.

Bronnen:

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl