Verschuivingen in personeelsbestanden door robotisering en flexibele arbeidsrelaties

Geplaatst op 04 March 2020

Trend 2020 

Ontwikkelingen als robotisering, digitalisering en economische veranderingen zorgen ervoor dat de komende jaren de rol van HR verandert. HR heeft te maken met meer strategische vraagstukken als ‘hoe wordt werk ingevuld als je seizoensgevoelig bent?’ en ‘hoe kan je het onafhankelijk werken zo optimaal mogelijk faciliteren?’ Maar ook: ‘hoe worden processen en functies ingericht als delen daarvan door robots worden uitgevoerd?’ Hierdoor dienen organisaties werkvormen en werkzaamheden flexibel in te richten. Daarbij doet de trend, dat goed geschoolde en getalenteerde werknemers niet altijd meer in vaste dienst willen, zich voor. Het wordt steeds gebruikelijker dat werknemers werken aan diverse projecten, voor diverse opdrachtgevers tegelijk en voor een bepaalde tijd. Dit betekent dat HR op zoek moet naar de ideale balans tussen de inzet van werknemers in loondienst en flexibele arbeidsrelaties, denk aan zzp’ers en tijdelijke (uitzend)krachten. HR houdt zich steeds meer bezig met het inrichten van werk dat zich aanpast aan het benodigde dienstverband, competenties en de wensen van de werknemers. 

Human Capital: het kloppend hart van de organisatie

Sinds begin dit jaar wordt dit bewerkstelligd volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Met de veranderingen die de WAB brengt, zullen HR-professionals de vaste/flex-mix opnieuw moeten doordenken. Het is belangrijk na te gaan welke impact dit heeft op jouw organisatie en hoe jullie er in de toekomst voor staan. Van HR wordt dan ook strategisch advies verwacht als het gaat om het inrichten van de (flexibele) workforce en HR zal strategisch gebruik moeten maken van talentmanagement en personeelsplanningen en de ‘skills’ kloof in kaart te brengen op basis van analyses. Er moet beter worden bepaald welk talent nodig is, welke medewerkers potentie hebben zich door te ontwikkelen en welke werkzaamheden het best door loonarbeiders, externe arbeiders, of robots kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor wordt HR uitgedaagd het verschil te maken door het optimaal inzetten van het ‘human capital’. 

Verwachting van HR

Beide ontwikkelingen brengen meer zorg voor werknemers met zich mee. HR heeft de taak werknemers te helpen omgaan met de impact van deze ontwikkelingen. Taken worden overgenomen door robotisering, waardoor veel nieuwe mogelijkheden ontstaan waar nieuwe kennis over opgedaan moet worden. Werknemers moeten worden voorzien van re/upskilling of worden herplaatst (binnen of buiten organisatie), daar waar robotisering bestaande functies of werkzaamheden overnemen. HR moet proactief met gepersonaliseerde, inzetbaarheidsprogramma’s aan de slag gaan, zodat werknemers zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen om met veranderingen om te gaan. Een divers personeelsbestand is in 2020 voor veel organisaties een streven, omdat dit kan leiden tot meer innovatie, flexibiliteit en een beter bedrijfsresultaat. 

Meer weten wat de WAB voor jouw organisatie betekent of hulp nodig bij andere HR-problemen? Onze HR professionals helpen je graag bij deze klant specifieke vraagstukken. Neem vrijblijvend contact op met Roger Horz via 0172 – 51 99 00 of advies@phocus.nl.

 

 

Bronnen: Visma|Raet [Benchmarkt] & PWne

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl