Werknemers vragen werkgevers om hulp bij check van loonstrook

Geplaatst op 13 December 2018

Ruim vier op de tien werknemers vragen werkgever weleens om hulp bij checken van loonstrook

Ruim 92% van de Nederlanders controleert met enige regelmaat of hun loonstrook wel klopt. Dit komt naar voren uit een marktonderzoek van Panelwizard in opdracht van Nmbrs – leverancier van HR- en payrollsoftware.

Hieruit blijkt ook dat ruim vier op de 10 werknemers wel eens hun werkgever om hulp vragen bij het checken van hun loonstrook.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim vijfhonderd Nederlandse medewerkers van 20 jaar en ouder, die in loondienst zijn bij bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf (mkb).

De helft van de onderzochten controleert vooral de loonstrook om te controleren of de loonstrook wel overeenkomt met hun arbeidsovereenkomst. Hierbij zoekt een kwart naar informatie over hun loonstrook op internet.

Ruim zes op de tien werknemers ontvangen zijn of haar loonstrook digitaal. Een vijfde ontvangt de loonstrook (ook) op papier. Ruim een kwart kan zijn of haar loonstrook zelf inzien door in te loggen op een website of portal.

Loonstrook moet begrijpelijker
Ruim een derde van de ondervraagden geeft aan dat men het controleren van de loonstrook ingewikkeld vindt. Uit het onderzoek blijkt dat sommige werknemers graag zouden zien dat de loonstrook begrijpelijker wordt, dat het resterende aantal vakantiedagen wordt vermeld of dat er per post een uitleg te vinden is. Recentelijk pleitten werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland voor een ‘eerlijke loonstrook’ waarop de totale loonkosten van de werknemer expliciet vermeld staan. Volgens hun weten veel werknemers niet dat werkgevers bijvoorbeeld de meeste zorgkosten van hun werknemers betalen, of welke premies de werkgever allemaal betaalt voor pensioen en sociale zekerheid.

Blik op loonstrook
Driekwart van de ondervraagden (76 procent) vertrouwt erop dat de loonstrook klopt. Ondanks het vertrouwen in de loonstrook geeft zo’n zeventig procent aan de loonstrook wel te bekijken nadat het salaris is gestort.

De volgende momenten geven werknemers een reden om hun loonstrook erbij te pakken:

  • na salarisverhoging (96 procent);
  • als er vakantiegeld moet worden gestort (89 procent);
  • bij aangifte van inkomstenbelasting (85 procent);
  • als men een huis wil kopen (85 procent); of
  • als er onderhandeld wordt over de hoogte van het salaris (84 procent).

Bronnen: salarisnet.nl, persberichten.com

Terug naar boven
Elzenlaan 1-B
2481 LZ Woubrugge
+31 (0)172 519 900
advies@phocus.nl