De Wet DBA: veilig zzp’ers inhuren? Voorkom boetes en naheffingen

Huur jij zzp’ers in? Met onze checklist en praktische tips voorkom je schijnzelfstandigheid, risico’s en boetes. Neem contact met ons op om direct advies te ontvangen!

Voor alle zelfstandigen en inhurende organisaties breekt een spannende tijd aan. Dit geldt ook voor interim HR-professionals en interim salarisadministrateurs. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 (strenger) handhaven door de controle op zelfstandigheid van ingehuurde zzp’ers te verscherpen. Dit kan voor opdrachtgevers leiden tot naheffingen van loonheffingen en premies, en mogelijk ook tot boetes. Naheffingen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025 worden opgelegd.

Mocht de Belastingdienst bij een eerste controle een aanwijzing geven en terugkomen zonder dat de situatie is verbeterd, dan bestaat het risico op een boete.

Strengere controles: zo voorkom je boetes bij zzp-inhuur

Vanaf 2025 voert de Belastingdienst strengere controles uit op schijnzelfstandigheid. Hiervoor zijn extra controleurs aangenomen. De focus ligt op het beoordelen of zzp’ers correct worden ingehuurd. Hierbij gelden de criteria zoals vastgelegd in het Deliveroo-arrest, waarin wordt gekeken naar de aard van de werkzaamheden, inbedding in de organisatie, en de mate van controle door de opdrachtgever. In totaal zijn er acht criteria die in onderling verband moeten worden bezien. Deze acht criteria zie je hieronder weergegeven. De feitelijke situatie weegt zwaarder dan wat op papier staat: “De werkelijkheid gaat boven de schijn”!

Werk je met zzp’ers of ben je zelf zzp’er? Voorkom schijnzelfstandigheid met onze praktische tips!

Om jou te helpen om te beslissen of er wel of geen sprake is van schijnzelfstandigheid hebben we een checklist ontworpen. Vanzelfsprekend herken je hierin de bovenstaande 8 criteria en het model van de belastingdienst (Checklist-DBA).

Beoordeel jouw zzp-inhuur in drie eenvoudige stappen

Voor jou als opdrachtgever is het belangrijk om je zzp-inhuur tegen het licht te houden. Het volgende stappenplan kan daarbij helpen:

Stap 1: Begin met een overzicht van je zzp’ers

Inventariseer welke zzp’ers er binnen de organisatie werken, welke werkzaamheden zij verrichten, en hoelang hun opdracht duurt.

Stap 2: Beoordeel met het stoplichtmodel

Beoordeel de zzp-inhuur met een stoplichtmodel:

  • Groen: De opdracht kan evident door een zelfstandige worden uitgevoerd
  • Rood: De opdracht is niet geschikt voor zzp-inhuur
  • Oranje: De opdracht bevindt zich in een grijs gebied, hier is aanpassing nodig.

Stap 3. Pas aan waar nodig

Zorg ervoor dat ‘oranje’ opdrachten worden aangepast, zodat ze voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid. Dit moet niet alleen op papier gebeuren, maar ook in de praktijk.

Alternatieven voor zelfstandig professionals

Mocht zzp-inhuur niet meer mogelijk zijn, dan zijn er alternatieven zoals detachering of een tijdelijk dienstverband. Wat zijn de opties voor jou om veilig flexibele mensen in te huren?

1. Opdrachten via detacheringsbureaus

Via een detacheringsbureau wordt iemand ingehuurd, wat voor jou als opdrachtgevers een veilige keuze is. Er is immers geen sprake meer van zzp, maar van een dienstverband bij de detacheerder.

2. Opdrachten als Statement of Work (SOW)

Huur in op basis van een ‘Statement of Work’. Een gedegen omschrijving van wat de zzp’er exact gaat doen en wat wordt opgeleverd. De betaling kan hiervan afhankelijk zijn. Dit vergt meer ondernemerschap van zzp’ers. Immers er is sprake van risico.

3. Een combinatie van bovenstaande twee.

Bij PHOCUS hebben we een grote groep consultants in vaste dienst (geen risico voor opdrachtgever) en we helpen je graag op basis van een SOW. Helderheid vooraf en geen risico.

4. Werken via een midlance-constructie

In een midlance-constructie gaan zzp’ers formeel in loondienst van een detacheringsbureau, maar hun inkomen is grotendeels afhankelijk van de omzet die ze genereren. De voormalig zzp’er kan toch profiteren van de voordelen van ondernemerschap. Hij/zij houdt immers recht op een vast percentage van het door de opdrachtgever betaalde uurloon. Deze constructie biedt zekerheid, omdat het om een dienstverband gaat.

5. Niets doen en afwachten

Natuurlijk is er de optie om niets te doen en af te wachten. Door een tekort aan handhaving en de kans dat regels in de toekomst weer worden herzien, neem je een gecalculeerd risico. In 2025 gaat de belastingdienst immers met de naheffing niet verder terug dan 1-1-2025. Of het de beste optie is, bepaal je zelf.

Ondersteuning door PHOCUS

PHOCUS ondersteunt opdrachtgevers bij het voorkomen van schijnzelfstandigheid. We hebben ons verdiept in de materie en zorgen er middels verschillende stappen voor dat jij je als opdrachtgever geen zorgen hoeft te maken over schijnzelfstandigheid. Kunnen wij je helpen met advies? Heb je vragen of wil je eens sparren? Neem gerust contact met ons op. We staan klaar om je verder te helpen!

Als opdrachtgever kun je ons vragen:

  • Om te helpen met inventariseren hoe het met de inhuur van zzp’ers is gesteld is en hoe risicovol het is met de huidige kennis van zaken
  • Individueel de werkende zzp’ers te beoordelen
  • Te zoeken naar een passende oplossing als zzp dat niet is. Kunnen wij de medewerker in dienst nemen? Uitzenden? Neem je hem/haar zelf in dienst?
  • Welke overeenkomsten wij aanbieden voor zzp’ers die via ons bemiddeld worden
  • Hoe we zorgen dat onze overeenkomsten voldoen aan de Wet DBA
  • Hoe wij als opdrachtgever kunnen aantonen dat er geen gezagsverhouding is en dat de zzp’er zijn of haar werk zelfstandig uitvoert?
  • Welke documentatie en bewijzen wij als opdrachtgever dienen te verzamelen om aan te tonen dat een zzp’er echt zelfstandig is? En welke documenten en bewijzen verzorgen jullie?

Nieuwe wetten die je moet kennen opdrachtgever van flexkrachten

Naast de hervatting van de handhaving op schijnzelfstandigheid worden er diverse nieuwe wetten ingevoerd. Het kabinet zet in op minder flexibele contracten en meer zekerheid voor werknemers. Dit zal met name invloed hebben op functies in lagere loonschalen en operationele functies. Hieronder een overzicht van de belangrijkste nieuwe wetten.

Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)

De Wet VBAR heeft als doel de groeiende zzp-markt te reguleren. Als uitzender of opdrachtgever van zzp’ers krijg je te maken met strengere regels omtrent de beoordeling van arbeidsrelaties. Dit betekent dat het belangrijker wordt om te zorgen dat je de juiste contractvormen gebruikt om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Wet Meer Zekerheid Flexwerkers

Deze wet verbiedt het werken met oproepcontracten en moet zorgen voor meer zekerheid voor flexwerkers. Dit betekent dat uitzenders en detacheerders vaste contracten zullen moeten aanbieden om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Het verdwijnen van oproepcontracten kan de flexibiliteit binnen sommige sectoren verminderen, maar biedt werknemers meer stabiliteit.

Wet Toelating ter Beschikkingstelling van Arbeidskrachten (WTTA)

Misschien wel de meest ingrijpende wet voor inleners en uitzenders, de WTTA legt nieuwe verantwoordelijkheden op. Zowel uitzenders als inleners zullen meer aansprakelijkheid dragen voor het naleven van arbeidsrechtelijke verplichtingen. Dit betekent dat je als inlener zorgvuldig moet controleren of je zaken doet met betrouwbare uitzenders en detacheerders, aangezien overtredingen jou direct kunnen raken.

Kennismaken?

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

Waar kunnen we jou bij ondersteunen?
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Recente kennisartikelen

De Wet DBA: schijnzelfstandigheid voorkomen als zzp’er? Zo pak je het aan!

Ben je zzp’er? Zo voorkom je schijnzelfstandigheid! Met onze checklist en praktische tips voorkom je risico’s en boetes voor je opdrachtgever. Neem contact met ons...
Salarisadministratie HR Professionals
Lees meer

HR-trends voor 2025

HR-trends voor 2025. De verwachtingen en prioriteiten van werknemers veranderen voortdurend. Dit leidt tot nieuwe HR-trends en ontwikkelingen waarmee organisaties talent kunnen aantrekken, ontwikkelen...
HR Opdrachtgevers
Lees meer

Hoe selecteer ik de juiste HR Software?

Hoe je kunt voorkomen dat je de verkeerde HR of Salaris software selecteert? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de software aansluit...
HR Professionals
Lees meer